Kiełbaski stovies

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg kiełbasy
  • łyżeczka szałwi
  • łyżeczka tymianku
  • 2 kostki bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Obrać ziemniaki i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy.
Doprawić do smaku i posypać połową ziół.
Następnie dalej układać warstwami, aż do zużycia wszystkich składników, kończąc na ziemniakach.
Dosypać resztę ziół.
Kostki bulionowe rozpuścić w 0,5 l gorącej wody i ostrożnie wlać do garnka z potrawą.
Piec w temperaturze ok. 150°C przez 40 minut.
Podawać z zielonym ogórkiem.


Szkockie jajka

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • około 1/3 filiżanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 30 g okruszków ciemnego chleba
  • tłuszcz lub olej

Ugotować cztery jajka na twardo. Odłupać i schłodzić. Zmieszać 2 łyżki mąki, sól i pieprz, wysypać na deskę do krojenia. Podzielić mięso na cztery części i rozwałkować do okrągłych ciastek, zdolnych pomieścić jedno jajko.
Obtoczyć jajka w pozostałej mące i dokładnie owinąć mięsem. Spłaszczyć jeden z biegunów, by jajko mogło stać. Pozostałe jajko ubić na pianę. Wyłożyć okruszki na kawałek folii.
Posmarować zawinięte jajka pianą i obtoczyć w okruszkach.
Rozgrzać olej.
Ostrożnie umieścić jajka na patelni i piec około 5 minut. Zdjąć i odsączyć z tłuszczu na serwetce.
Podawać zimne lub ciepłe.


Czarny Pudding

Składniki:

  • 4 filiżanki krwi
  • 1 łyżka soli
  • 1,25 filiżanki mleka
  • 3 średnie posiekane cebule
  • 350 g poszatkowanego łoju
  • 50 g owsianki
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki ziół
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne

Do głębokiego rondla wlać zimną krew i posolić.
Dodaj pozostałe składniki, przyprawić.
Potrawę włożyć do przygotowanych wcześniej jelit lub dużego żaroodpornego naczynia.
Piec w temp. 180°C przez 1,5 godziny.
 Pozostawić do wystygnięcia, po czym pokroić w plastry i usmażyć z jajkami, bekonem, kiełbasą itp.


Pasta z łososia

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 0,5 kg gotowanego lub z puszki łososia
  • 4 kromki białego chleba z dużego bochenka
  • 0,5 l mleka
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Łososia włożyć do miski. Połamać chleb na małe kawałki i moczyć w mleku przez 5-10 minut. Dodać do ryby.
Dodać roztopione masło, żółtko, pietruszkę, sok z cytryny i przyprawy.
Składniki dokładnie zmiksować.
Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i przykryć lub zawinąć w folię.
Umieścić naczynie w garnku z 0,5 l wody.
Piec 60-160 minut w piekarniku o temp. ok. 200°C.
Schłodzić i umieścić w lodówce przed podaniem.