Kurczak z jabłkami i whisky

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka, filetowane
  • 12,5 g masła
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w plastry
  • kilka kropli soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżeczka świeżego posiekanego estragonu
  • 12,5 g mąki
  • 0,5 szklanki bulionu z kurczaka
  • 0,75 szklanki mleka
  • 4-5 łyżki whisky
  • 3 łyżki ubitej śmietany
  • pieprz

Podsmażać kurczaka na maśle przez 10 minut.
Dodać jabłka, sok z cytryny, pieprz i estragon.
Smażyć przez 15 minut, aż zmiękną jabłka.
Wsypać mąkę i gotować prze minutę, dodać bulion i mleko, gotować aż sos zgęstnieje.
Wlać whisky i śmietanę.
Podawać z porem, brokułami i brązowym ryżem.


Wieprzowina z pieprzem

Składniki (na 4 porcje):

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 25 g masła
  • 0,75 kg marchwi pociętych w paseczki
  • 1 duża posiekana cebula
  • 150 g pokrojonych grzybów
  • 3 łyżki whisky
  • 2/3 filiżanki kwaśnej śmietany

Obtoczyć wieprzowinę w pieprzu.
Stopić masło na dużej patelni, dodać wieprzowinę i marchew, podsmażać przez 5 minut.
Dodać cebule i grzyby i gotować do miękkości.
Wlać whisky i śmietanę, podgrzewać nie gotując.
Podawać ozdobione posiekaną pietruszką.


Cullen Skink

Składniki:

  • 2 małe lub 1 duży łupacz
  • 1 duża cebula, posiekana drobno
  • 2 litry wody
  • 1,5 l mleka
  • puree z ziemniaków
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

Umieścić rybę i cebule w wodzie i doprowadzić do wrzenia.
Dusić lekko do czasu gdy ryba zmięknie.
Wyjąć rybę, zdjąć skórę, usunąć ości i włożyć z powrotem do garnka.
Dusić przez kolejne 20 minut.
Dodać puree by uzyskać kremową konsystencję.
Dekorować śmietaną i pietruszką


Paski wołowiny w sosie z whisky

Bydło rasy Aberdeen-Angus jest hodowane na całym świecie z powodu swojego mięsa, które jest pożywne i wyjątkowo smaczne. Dobrzy rzeźnicy, których niestety jest coraz mniej, nadal przygotowują mięso w tradycyjny sposób.

Składniki (na 4 porcje):

  • 0,75 kg polędwicy wołowej
  • 25 g masła
  • około 1/4 filiżanki kremówki
  • 1 duża cebula, posiekana
  •  3 łyżki whisky
  • sól i pieprz

Pociąć wołowinę w paski.
Stopić masło na patelni, postawić na średnim gazie.
Dodać mięso i cebulę, smażyć 5-10 minut.
Doprawić do smaku. Wlać whisky i kremówkę.
Lekko podgrzać
Podawać z warzywami.


Collops of Venison

Składniki (na 4 porcje):

  • 12,5 g masła
  • 300 g dziczyzny lub polędwicy wołowej
  • 2 małe jabłka, pokrojone w plastry
  • 2 łyżki whisky
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2/3 filiżanki kremówki
  • 5 rozgniecionych jagód jałowca
  • pietruszka do ozdoby

Stopić masło na dużej patelni, dodać mięso i dusić do miękkości.
Zdjąć patelnię z ognia i schłodzić.
Podsmażyć jabłka.
Zmieszać whisky, miód, kremówkę i jałowiec, dodać do mięsa.
Podgrzać, dodać jabłka.
Polać mięso sosem. Podawać ozdobione pietruszką


Szkockie pies

Składniki nadzienie:

  • 0,5 kg chudej jagnięciny lub baraniny (bez tłuszczu, kości itp.)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 mała zmielona cebulka lub czosnek
  • pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Składniki ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • pół łyżeczki soli
  • filiżanka wody
  • 0,5 filiżanki smalcu

Smalec i wodę podgrzać w rondlu. Do miski wsypać mąkę i sól, wydrążyć dziurę pośrodku. Do dziury wlać gotującą się wodę ze smalcem. Dokładnie wymieszać. Szybko uformować kulę. Na omączonej desce ciasto ugniatać do uzyskania jednolitej konsystencji. Podzielić na pół. Jedną połowę odłożyć i trzymać w cieple, z drugiej zrobić duży owal. Położyć na środku mały słoik o średnicy około 8 cm. Zamknąć słój w cieście i ugnieść brzegi. Wyjąć słój i powtórzyć operację. Pozostałe ciasto postni na plastry i użyć do wzmocnienia paszteciku. Mięso pociąć na małe kawałeczki. Zmieszać składniki nadzienia i wypełnić ciastko. Zwilżyć brzegi, uszczypnąć wierzchołek. Zrobić kilka dziurek do ucieczki pary. Posmarować mlekiem lub pianą z jajek. Piec przez 45 minut w temp. 120°C


Arbroath Smokies

Jest to potrawa przygotowywana do dziś w całej Szkocji, a wywodząca się z małej wioski rybackiej Arbroath na wschodnim wybrzeżu.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 łupacze
  • 150 ml śmietanki
  • pęczek rukwi

Włożyć łupacze na patelnię i zalać gotującą się wodą. Dusić przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć łupacze, upewniając się, że są dobrze odsączone. Zlać wodę z patelni (jeśli ktoś ma ochotę na bulion rybny może tę wodę zachować). Łupacza umieścić ponownie na patelni, dodać śmietankę i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie umieścić rybę na talerzu, polać śmietankowym sosem i udekorować siekaną rukwią.


Colcannon

Jest to danie pochodzące z Wysp Zachodnich, serwowane z zimnymi lub ciepłymi mięsami.

Składniki:

  • 1 średnia kapusta
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg rzepy
  • 0,5 kg marchwi
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Pokroić kapustę i ugotować w osolonej wodzie. Ugotować ziemniaki, rzepę i marchewkę, odcedzić i zgnieść. Odcedzić kapustę i posiekać. Stopić masło w rondlu i dodać warzywa. Doprawić do smaku