Black Bun

Jest to rodzaj bardzo bogatego placka owocowego, którego kolor jest bardzo ciemny i stąd wzięła się nazwa. Placek podaje się na zimno, z whisky w Nowy Rok, Noc Roberta Burnsa, Noc Św. Andrzeja i inne szkockie święta.

Składniki ciasto:

  • łyżka suchych drożdży lub drożdże mokre wielkości orzecha laskowego
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 kg bardzo drobno zmielonej mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 300 g masła

Nadzienie:

  • 0,5 kg porzeczek
  • 0,5 kg bezpestkowych rodzynek
  • 25 dag posiekanych suszonych śliwek
  • 25 dag posiekanych fig lub daktyli
  • 6 łyżek marmolady
  • 10 dag płatków migdałów
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamomu

Lukier:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Ciasto
Zmieszać drożdże z mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Wsypać mąkę i sól do miski, zetrzeć masło. Dodać do tego drożdże i wyrobić ciasto na stole posypanym mąką. Ciasto umieścić w misce posmarowanej olejem i pozostawić, aż dwukrotnie zwiększy objętość.
Nadzienie
Zmieszać razem wszystkie składniki. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 1/3 do 2/3. Spłaszczyć większą część i nałożyć na nią nadzienie. Zgnieść razem obydwa składniki do całkowitego wymieszania. Mniejszą część ciasta rozwałkować na kształt koła. Położyć na niej ciasto z nadzieniem i dokładnie owinąć. Rogi zebrać na szczycie powstałej kuli i mocno przycisnąć. Blachę na ciasto o średnicy 25-30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć kulę powstałym ogonkiem do dołu. Odstawić na 30-40 min. Piec 2 godziny w temperaturze 175 stopni.
Przed lukrowaniem ciasta należy je kilka razy przebić szpikulcem.


Bannocks  

Są to ciasteczka owsiane, które w dzisiejszych czasach często podawane są z serem.

Składniki:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 litra mleka
  • mąka owsiana
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Wbić jajko do dużej miski i rozbełtać z mlekiem. Zmieszać z sodą i solą. Dodać tyle mąki, żeby wyszło dość gęste ciasto. Przełożyć do garnka.
Natrzeć patelnię tłuszczem i nalać ciasto tak, by wyszły małe okrągłe, płaskie ciasteczka. Patelnię stawiamy na średnim ogniu i smażymy, aż powierzchnia zacznie bulgotać. Zdejmujemy od razu z ognia, obracamy i smażymy na drugiej stronie.
Podajemy z masłem i miodem.