Maskonur (Fratercula arctica) to charakterystyczny gatunek ptaka wodnego tworzącego
Maskonur w szacie godowej
kolonie na ...:wybrzeżu Szkocji:....
Należy on do rodziny alk, a poza Szkocją można go spotkać także na brzegach Ameryki Północnej, Grenlandii, Islandii, Skandynawii, Wielkiej Brytanii, Wyspach Owczych i innych wysepkach północnej części Atlantyku.
Te urocze ptaki o kolorowym, spłaszczonym po bokach i wysokim dziobie, który u nasady ma kolor szary, a dalej żółtopomarańczowy, oczach podkreślonych czarną kreską i obramowanych szarym trójkącikiem płytek rogowych, przylatują na gody na wybrzeża Wielkiej Brytanii i Norwegii. 
Długość ciała waha się w granicach 30 - 36 cm, rozpiętość skrzydeł dochodzi do 50 cm, ważą około 300-650 g.
Pierś i brzuszek mają kolor biały, reszta ciała jest czarna, a nóżki - pomarańczowe.
Maskonury nie wykazują dymorfizmu płciowego.
Jego gniazdo to jama o długości 1-2 m, którą maskonur wygrzebuje dziobem i nóżkami. Ptak znosi do niej trawę i mech.
Jajo jest wysiadywane przez samicę przez 38 do 49 dni, a po wykluciu pisklę pozostaje z rodzicami jeszcze półtora
Podczas lotu
miesiąca
. Po tym czasie jest zdane tylko na siebie.
Musi szybko nauczyć się nurkować, by uciec przed czyhającymi na nie drapieżnikami, jak na przykład mewa srebrzysta. Rodzice w tym czasie odlatują w rejony, w których zwykle zimują i zmieniają upierzenie, a dzioby tracą swoje godowe kolory.
Maskonury żyją około 15 lat. Żywią się rybami, które nurkując chwytają w poprzek dzioba tak, by żadna z nich nie mogła uciec. Nie pogardzają także skorupiakami i mięczakami.
Są gatunkiem chronionym.