Dougie MacLean urodził się 27 września 1954 w szkockim Dunblane. Gdy miał dwa lata jego rodzina przeprowadziła się do Butterstone w pobliżu Dunkeld w Perthshire, gdzie Dougie mieszka do dzisiaj.
Karierę rozpoczął wraz z późniejszymi członkami kapeli Silly Wizzard, Andym Stuartem i Martinem Haddenem. Muzykując na ulicach Kinross został zaproszony do wstąpienia do Tannahill Weavers w 1974 roku. Z zespołem koncertował przez trzy lata, po czym przeniósł się do Niemiec i rozpoczął solową karierę. Przez krótki okres czasu Dougie grał w kapeli Mosaic z Alexem Campbellem i Alanem Robertsem.
W 1979 roku MacLean wydał wspaniały album "Caledonia", który został przyjęty bardzo ciepło przez rzesze fanów. W roku następnym artysta powrócił do Szkocji i przez sześć miesięcy zastępował skrzypka Johnniego Cunninghama w Silly Wizzard. Na krótką chwilę powrócił do Tannahill Weavers, jednak w 1981 roku ponowił prace nad solowym albumem.

W 1983 roku założył własną wytwórnię płytową i studio nagraniowe "Dunkel Records", w którym nagrywał swoje płyty i promował innych artystów. W jego wytwórni nagrywali m.in. Sheena Wellington, Hamish Moore, Frieda Morrison, David Allison i Gordon Duncan. W latach dziewięćdziesiątych MacLean często współpracował z innymi artystami, w tym z Kathy Mathea, z którą nagrał album i koncertował w Stanach Zjednoczonych.

Jego utwory były wykorzystane w filmie Ostatni Mohikanin, serialu "MacGregor Across Scotland", a telewizja BBC wyemitowała 40-to minutowy dokument "The Land: The Songs Of Dougie MacLean". W 1998 roku jego solowy album "Real Estate" zdobył status srebrnej płyty.

W 2011 roku otrzymał Order Imperium Brytyjskiego. Rok 2013 przyniósł mu nagrodę za całościowe osiągnięcia w zakresie muzyki.

 Dyskografia (płyty solowe):

  • "Are ye sleeping Maggie" - 1976, płyta nagrana z zespołem The Tannahill Weavers
  • "Caledonia" - 1978, wytwórnia Plant Life
  • "CRM" - 1979,  wytwórnia Burlington
  • "Snaigow" - 1980, wytwórnia Plant Life
  • "On A Wing And A Prayer" - 1981, wytwórnia Plant Life
  • "Craigie Dhu" - 1982, wytwórnia Dunkeld
  • "Butterstone" - 1983, wytwórnia Dambuster
  • "Fiddle" - 1984, album instumentalny, wytwórnia Dunkeld
  • "Singing Land" - 1985, wytwórnia Dunkeld
  • "Real Estate" - 1988, wytwórnia Dunkeld
  • "Whitewash" - 1990, wytwórnia Dunkeld
  • "The Search" - 1990, album instumentalny, wytwórnia Dunkeld
  • "Indigenous" - 1991, wytwórnia Dunkeld
  • "Sunset Song" - 199, album instumentalny, wytwórnia Dunkeld
  • "Marching Mystery" - 1994, wytwórnia Dunkeld
  • "Tribute" - 1996, wytwórnia Dunkeld
  • "Riof" - 1997, wytwórnia Dunkeld
  • "Perthshire Amber" - 2000, wytwórnia Dunkeld
  • "Live: From Two Ends Of This Earth" - 2000, wytwórnia Dunkeld
  • "Who Am I" - 2002
  • "Early" - 2003
  • "Inside The Thunder" - 2006
  • "Muir of Gormack" - 2007
  • "Resolution" - 2010
  • "Till Tomorrow" - 2014
  • "Caledonia Cantata" - 2015
  • "New Tomorrow" - 2017

Zbiory utworów:

  • "The Plant Life Years" - 1995, wytwórnia Plant Life
  • "The Dougie MacLean Collection" - 1995, wytwórnia Putumayo
  • "The Essential Dougie MacLean" - 2007
  • "The Essential Too" - 2013