The Corries
  tworzyli Ronnie Browne i Roy Williamson.
Grupa została założona w 1962 roku przez Roya Williamsona, Billa Smitha, Rona Cockburna i Paddiego Bella. Muzycy nazwali się "The Corrie Folk Trio and Paddie Bell"..  Później z zespołu odszedł Ron Cockburn, a przyjęto Ronniego Browne'a. Artyści grywali w całym kraju, nagrali pierwsze płyty, jednak rozdzieliły ich rodziny, powiększające się z dnia na dzień. Ronnie i Roy postanowili kontynuować pracę jako duet. Zyskali przychylność publiczności hotelu w Cortachy, gdzie grali - Roy na gitarze, a Ronnie na moothie. Panowie zaczęli poszerzać umiejętności instrumentalne i włączyli do swych utworów mandoliny, banja, flety, gwizdki, harmonijki, skrzypce i wiele innych instrumentów.

Razem obalili mit, że szkocka muzyka to tylko kilty i haggis, wprowadzając do niej nowe życie. Śpiewali pieśni o bitwach, ciemnych uczynkach, miłości, czasem na nowa melodię, używając dziwnych instrumentów, ale zawsze z humorem i wigorem.

W 1990 roku Roy zmarł na nowotwór mózgu. Muzyka The Corries  jest wciąż żywa i podoba się wielu ludziom na całym świecie. "The Flower of Scotland", uważana za hymn narodowy, a śpiewana przez Roya, jest ich najpopularniejsza piosenka. Ronnie natomiast robi solowa karierę, co pozwala przypuszczać, że muzyka The Corries  pozostanie żywa jeszcze przez wiele lat.

Dyskografia:

  • The Corrie Folk Trio (1965)
  • The Promise Of The Day (1965)
  • Those Wild Corries (1966)
  • Bonnet, Belt and Sword (1967)
  • Kishmul's Galley (1968)
  • Scottish Love Songs (1969)
  • Strings and Things (1970)
  • In Retrospect (1970)
  • Sound The Pibroch (1972)
  • A Little Of What You Fancy (1973)
  • Live from Scotland Volume 1 (1974)
  • Live from Scotland Volume 2 (1975)
  • Live from Scotland Volume 3 (1975)
  • Live from Scotland Volume 4 (1977)
  • Peat Fire Flame (1977)
  • Spotlight On The Corries (1977)
  • Stovies (album) (1980)(live)
  • A Man's A Man (1980)
  • The Dawning of the Day (1982)(live)
  • Love From Scotland (1983)(compilation)
  • Scotland Will Flourish (1985)(live)
  • Barrett's Privateers (1987) (live)
  • The Bonnie Blue (1988) (live)
  • Flower of Scotland (1990) (live)