Billy, a właściwie William Boyd urodził się w Glasgow 28 sierpnia 1968 roku. Ten utalentowany młody człowiek, zafascynowany Gwiezdnymi Wojnami, pierwszy aktorski popis dał w szkolnej inscenizacji ‘Olivera Twista’ w wieku 10 lat. Rodzice Billego popierali jego aktorskie poczynania całym sercem (zawozili syna do miejsca, gdzie odbywały się próby i występy, ponad dwie godziny jazdy od rodzinnego miasta). Niestety, kiedy Billy miał zaledwie 12 lat jego rodzice zmarli. Zaopiekowała się nim babcia. Boyd szybko zrozumiał, że występowanie na scenie sprawia mu przyjemność i chce zostać prawdziwym aktorem, o czym nie omieszkał wspomnieć szkolnemu opiekunowi. Ten zaś poradził chłopakowi, by lepiej dał sobie spokój.
W wieku 17 lat opuścił szkołę i zaczął pracować jako introligator. Przez 4 lata pracował jako uczeń, a 2 jako pełnoetatowy pracownik. Właśnie tam po raz pierwszy spotkał się z ‘Władcą Pierścieni’. Wiele egzemplarzy trylogii zostało przez niego oprawionych. Po sześciu latach spędzonych w zakładzie miał serdecznie dość tej pracy. Billy planował na rok wyjechać do Ameryki, ale wcześniej zadzwonił do Royal Scottish Academy of Music & Drama i zapytał o możliwość ubiegania się o miejsce na uczelni kiedy wróci. Ale okazało się, że uczelnia ma ciągle wolne miejsca na najbliższy rok. W ten sposób Boyd rozpoczął naukę aktorstwa.

Uczęszczał na trzyletni kurs by otrzymać stopień licencjata sztuki. W tym czasie uczył się dosłownie wszystkiego od sztuk Szekspira po szycie pacynek. Jeszcze podczas studiów Billy otrzymał kilka małych ról w serialach (Down Among The Boys, Taggart). Po ukończeniu szkoły zagrał w wielu sztukach, np. ‘The Slab Boys’, ‘The Diary of Adrian Mole’ etc. na deskach Teatru Św. Andrzeja. Były to jego pierwsze płatne występy.
W niedługim czasie zadzwonił do niego jego agent pytając czy nie chciałby wziąć udziału w przesłuchaniu do filmu ‘Władca Pierścieni’. Na przesłuchanie poszedł bez wielkich nadziei na dostanie roli, ale w kilka miesięcy później Peter Jackson osobiście pojechał do Szkocji by spotkać i przesłuchać Billego. Podczas prób do nowej sztuki otrzymał telefon od agenta, który oświadczył, że rola Pippina została zaoferowana właśnie Boydowi. Za rolę we ‘Władcy…’ Boyd oraz inni aktorzy pierwszoplanowi zostali nominowani do nagrody Gildii Aktorów Filmowych za najlepszą grę aktorską.
Billy mierzy 168 cm, ma zielone oczy, włosy blond. Jest synem Wiliama i Mary, ma siostrę - Margaret. Jego hobby to surfing, gitara i śpiew.
Ożenił się w 2010 roku z Alison McKinnon, z którą ma syna Jacka Williama.

Filmografia:

  • 2014: The Alpha Invenion
  • 2012: Space Milkshake (jako Anton)
  • 2012: Dorothy and the Witches of Oz (jako Nick Chopper)
  • 2012: The Forger (jako Bernie)
  • 2011: Irvine Welsh' Ecstasy (jako Woodsy)
  • 2010: Glen, the Flying Robot (jako Jack)
  • 2010: Pimp (jako Chief)
  • 2009: Jusqu'a toi (jako Rufus)
  • 2008: Stone of Destiny (jako Bill Craig)
  • 2007: Save Angel Hope (jako Vince Sandhurst)
  • 2006: The Flying Scotsman (jako Malky)
  • 2005: Midsumer Dream (Puck)
  • 2005: Stories of Lost Souls (jako The Gunner)
  • 2005: On a Clear Day (jako Danny)
  • 2004: Laleczka Chuchy V (jako Genn – głos)
  • 2003: Pan i Władca: Na Krańcu Świata (jako Burret Bonden)
  • 2003: Władca Pierścieni: Powrót Króla (jako Pippin)
  • 2002: Władca Pierścieni: Dwie Wieże
  • 2002: Sniper 470 (jako The Gunner)
  • 2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
  • 1999: Julie and the Cadillacs (jako Jimmy Campbell)
  • 1998: Duch na Bokowisku (jako Loan Smark)
  • 1990: The Soldier’s Leap (jako… listonosz)

Radek Czernych